Nova stranica u izradi.

Hrvatski otočni proizvod

Oznaka kvalitete Hrvatski otočni proizvod je projekt Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji je pokrenut 2007. godine s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda. Oznaka nastoji otkriti i distribuirati kvalitetne otočne proizvode koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i inventivnosti čija je razina kvalitete mjerljiva. Radi se o prehrambenim, kozmetičkim i odjevnim  proizvodima. Odluku o dodjeli oznake donosi neovisna tehnička komisija čiji su članovi priznati stručnjaci za relevantna područja, a 
konačnu odluku donosi ministar gore spomenutog Ministarstva.

Oznaka je do sada dodijeljena za 739 proizvoda, proizvedenih od strane 249 otočnih proizvođača s 24 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib, Kornat, Rava, Silba, Zlarin) i poluotoka Pelješca.

Oznaka je primjer uspješnog provođenja regionalne politike i ima veliku važnost za gospodarski razvoj hrvatskih otoka, a neki od nagrađenih proizvoda postali su europski i svjetski brend.