Nova stranica u izradi.

Pokret otoka

Pokret otoka je inicijativa koja umrežava različite udruge, organizacije, tvrtke i pojedince s hrvatskih otoka, posvećenih izgrađivanju odgovornog i održivog društva te podizanju kvalitete života na otocima. Inicijativa je pokrenuta u studenom 2015. godine, nakon susreta članove dviju udruga s Korčule i Brača. Inicijativa trenutno okuplja predstavnike s Hvara, Šolte, Visa, Brača, Korčule, Oliba, Lastova, Mljeta, Cresa, Prvića, Lošinja, Krka i Silbe.

Mreža će kroz razmjenu dobrih praksi i ideja te organiziranjem edukacija pomoći svojim članovima u razvoju projekata i organiziranju događanja. Dugoročni cilj Pokreta otoka je kreiranje virtualne platforme koja bi okupljala otočane i nudila im sve potrebne informacije na jednom mjestu. Osim toga, mreža nastoji potaknuti održivi razvoj kroz zapošljavanje, reinvestiranje kapitala stvorenog na otocima, povezati turizam s ekološkom proizvodnjom hrane te produžiti sezonu na cijelu godinu. 

O kvaliteti i potrebi ovakve inicijative dovoljno govori podatak da je potencijal mreže Pokret otoka već prepoznat Europskoj uniji te se razmatra pokretanje sličnih inicijativu u Grčkoj i Španjolskoj.