Marijanski hodočasnički put

pokrenut je 2011. godine u suradnji devet organizacija iz Hrvatske i Slovenije, u sklopu Programa prekogranične suradnje Slovenija– Hrvatska 2007-2013. Vodeći partneri u razvoju projekta bili su Turistička zajednica Krapinsko- zagorske županije i Javni zavod „Kozjanski park“, a u razvoju su sudjelovali i Zavod za razvoj i unapređivanje infrastrukture te socijalnog okoliša (RISO), Razvojna agencija „Kozjansko“, Javna ustanova „Park prirode Medvednica“, Grad Sveti Ivan Zelina te turističke zajednice općine Marija Bistrica, grada Krapine i Sjevernog Zagorja.

Područje projekta obuhvaća tri slovenske regije: Pomursku, Podravsku i Savinjsku, te tri hrvatske županije: Zagrebačku, Krapinsko- zagorsku i Varaždinsku.

Cilj projekta je povezivanjem marijanskih svetišta, označenim i uređenim  hodočasničkim rutama, povećati broj turističkih posjetitelja i podići kvalitetu turističke ponude na spomenutom području. Put je dio istoimenog međunarodnog hodočasničkog puta koji obuhvaća marijanska svetišta Poljske, Slovačke i Austrije. Namijenjen je hodočasnicima, planinarima, ljubiteljima prirodne i kulturne baštine, a dugačak je 409 kilometara u Sloveniji i 393 kilometra u Hrvatskoj.

Više o projektu na: http://www.tzkzz.hr/hr/o-zupaniji/projekti/marijanski-hodocasnicki-put/