International Union for Conservation of Nature (IUCN)

International Union for Conservation of Nature (Međunarodni savez za očuvanje prirode) najveća je stručna globalna mreža ove vrste te je vodeći svjetski autoritet za zaštitu okoliša i održivi razvoj. Osnovana 1948. godine kao prva globalna organizacija za zaštitu okoliša, danas broji više od 1200 članica, većinom nevladinih organizacija.

Djelovanje ove organizacije usmjereno je prije svega na vrednovanje i zaštitu prirodne bioraznolikosti, uz osiguravanje učinkovitog, nepristranog i održivog upravljanja prirodnim resursima. Osim toga, bavi se i pronalaženjem prihvatljivih i praktičnih rješenja za rastuće probleme i globalne izazove, među ostalim, u područjima održivog razvoja, klime, ekološkog uzgoja te prehrane. IUCN podupire razna znanstvena istraživanja, organizira i upravlja mnogobrojnim projektima zaštite u čitavome svijetu te sudjeluje u razvoju odgovarajućih politika, zakonodavstva i najbolje prakse u području zaštite okoliša i održivog razvoja. 

Sjedište saveza je u švicarskome gradu Glandu, a financira se sredstvima vlada, bilateralnih i multilateralnih agencija, fondacija, korporacija te sredstvima članica.