Plavi svijet - Institut za istraživanje i zaštitu mora

Institut za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet bavi se istraživanjem i zaštitom morskog okoliša i morskih organizama, kao i pružanjem edukacije o očuvanju morskog ekosustava i njegovih ugroženih vrsta. Osnovan krajem 1999. godine, Institut je usmjeren na održivi razvoj, učinkovito upravljanje prirodnim resursima te zaštitu Jadranskog mora, uz potpunu participaciju građana i javnosti.

Kroz svoja 3 programa – znanstveno istraživački, edukacijski i program zaštite – provodi veći broj projekata s ciljem prikupljanja informacija o životu ugroženih morskih organizama (prije svega morskih sisavaca i morskih kornjača) te obrazovanja javnosti i raznih interesnih skupina. Usmjeren je prema suradnji i multidisciplinarnom pristupu, čime podupire održivi razvoj otočnih, odnosno lokalnih zajednica.

Ove godine mu je na Danima hrvatskog turizma dodijeljena turistička nagrada u kategoriji Održivi turizam (popis ostalih dobitnika možete pogledati na http://www.mint.hr/UserDocsImages/151014_DHT_all-win.pdf).

Sjedište Instituta nalazi se na istočnoj obali otoka Veli Lošinj, a djeluje na više lokacija na Lošinju, Murteru i Visu.