Transnacionalni program Dunav

20. kolovoza 2015.godine usvojen je “Program transnacionalne suradnje Dunav 2014-2020″ koji ima za cilj jačanje inovacija i poduzetništva, očuvanje prirodnih i kulturnih dobara Podunavlja, poboljšanje povezanosti i potpore te pomak prema gospodarstvu s niskom emisijom ugljikovog dioksida.

Program će podržati projekte transnacionalne suradnje u skladu s prioritetima EU strategije za dunavsku regiju (EUSDR). Geografski fokus programa je identičan područjima obuhvaćenima Strategijom, uključujući područja 9 zemalja Europske unije (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Njemačka, Rumunjska, Slovačka i Slovenija) i 3 zemlje koje nisu članice EU (Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora).

EU će uložiti više od 202 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i 19,8 milijuna eura iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) za prekogranične projekte na području Podunavlja. Prvi poziv za dostavu projektnih prijedloga bit će objavljen u jesen 2015. godine, a kick-off događaj održat će se 23. i 24. rujna u Budimpešti.

Izvor: ec.europa.eu