Novi koncept hrvatskih turističkih nagrada

Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora su uveli novi koncept godišnjih hrvatskih turističkih nagrada za 2015. godinu, s ciljem poticanja konkurentnosti, inovativnosti i svijesti o održivom razvoju te podizanja kvalitete usluga i proizvoda u turističkom sektoru. Novi koncept sastoji se od 28 nagrada u 7 kategorija:
 1. Destinacija godine
U kategoriji „Destinacija godine“ birat će se sljedeće destinacije:
 • najpoželjnija destinacija ruralnog turizma
 • najpoželjnija destinacija turizma zdravlja
 • najpoželjnija City break destinacija
 • autentična primorska destinacija „Naše malo misto“
 • najpoželjnija destinacija za ljetni odmorišni turizam
   
 1. Hrvatska 365
U kategoriji „Hrvatska 365“ birat će se najuspješnija „PPS destinacija“ (pred i post sezona) u 2015. Godini, a mogu se kandidirati sve destinacije koje su putem Javnog poziva Hrvatske turističke zajednice dobile oznaku „PPS destinacija“.  Cilj je izabrati onu PPS destinaciju koja je sudjelovanjem u ovom projektu postigla najbolje rezultate na razvoju i poboljšanju ponude i sadržaja destinacije, kao i učinke u ostvarenom turističkom prometu.
 1. Nagrada za održivi turizam
Nagrada „Održivi turizam“ dodijelit će se pojedincu, udruzi, tvrtci ili lokalnoj zajednici za iznimno postignuće na području brige za okoliš. U ovog kategoriji moći će se natjecati svi subjekti koji su ostvarili poseban doprinos očuvanju prirode i okoliša, zaštiti bio raznolikosti te očuvanju kulturne baštine.
 1. Inovacija godine
Nagrada „Inovacija godine“ dodijelit će se tvrtci ili organizaciji koja ima najinovativniji proizvod, uslugu ili proces u turizmu. U ovoj kategoriji moći će se natjecati subjekti čije se inovacije odnose na turistički doživljaj, turistički proizvod ili IT solucije u turizmu.
 1. Atrakcija godine
U ovoj kategoriji birat će se turističke atrakcije koje su primarno u fokusu potencijalnih turista te predstavljaju glavni faktor za odabir turističke destinacije, a to su:
 • kulturna atrakcija godine – za kulturne turističke atrakcije koje svojim gostima pružaju jedinstveno iskustvo posjete te pokazuju inovativnost i faktor različitosti koji ih izdvaja od ostalih atrakcija
 • turistički događaj godine – za najbolju praksu u turističkoj industriji u svim aspektima svog poslovanja
 • rekreacija i zabava – za tematske i/ili zabavne parkove, sportske komplekse, pješačke i/ili biciklističke staze, golf terene, bazene, teniske centre te kasina regionalne/nacionalne razine atraktivnosti
   
 1. Ljudi u turizmu
Nagrada „Čovjek ključ uspjeha – djelatnik godine“ je nagrada za djelatnike i/ili menadžere u različitim segmentima javnog i privatnog sektora, koji su neposredno ili posredno vezani uz turizam (bira se u 26 kategorija)

Nagrada „ANTON ŠTIFANIĆ“ dodijelit će se kao godišnja nagrada za pojedinca ili tvrtke i/ili ustanove i/ili udruge te za pojedinca za životno djelo.
Za kategoriju „Destinacija godine“ prijave su otvorene do 9. srpnja, dok za ostale kategorije traju do 23. srpnja 2015. godine. Dodjela nagrada za sve spomenute kategorije održat će se u sklopu manifestacije Dani hrvatskog turizma 2015.

Više informacija o novom konceptu sustava nagrađivanja možete pronaći na web stranicama Hrvatske turističke zajednice http://croatia.hr/hr-HR/SummerIsHere, a prijave su moguće isključivo putem poveznice http://prijave.croatia.hr/.