Sa 'zelenim' certifikatom UPUHH-a 21 hotel

Prvi hoteli, njih 21, dobili su certifikat Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i oznaku "Sustainable Hotel" čime se potvrđuje njihovo zeleno poslovanje te da su zadovoljili sve uvjete za taj certifikat, među kojima su upravljanje održivošću, zaštita okoliša, energetska učinkovitost, educirano osoblje, uštede u potrošnji energije i vode, kontrolirana emisija CO2 i drugi, istaknuto je na današnjoj dodjeli tih certifikata hotelijerima u Zagrebu.

To prvo certificiranje zelenih hotela UPUHH je, po riječima njegovog predsjednika Kristiana Šustara na današnjoj dodjeli u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici, proveo temeljem sličnih praksi i postojećih certifikata u svijetu te uz uvažavanje hrvatskih specifičnosti, a dobitnici su ispunili dosta zahtjevne uvjete.

Šustar je kazao i da se nada kako će se u to certificiranje do kraja 2016. osim UPUHH-a uključiti i druge strukovne udruge vezane za smještaj (kampovi, nautički turizam, mali hoteli), a naglasio je i važnost suradnje te financijsku podršku Ministarstva turizma za taj projekt.

Hoteli, dobitnici certifikata, su zagrebački hoteli Astoria, DoubleTree by Hilton, Tomislavov dom, Palace i Esplanade, Sport iz Ivanić Grada, Maestral i Feral iz sastava Lagune Novigrad, Bluesun hotel Berulia iz Brela, Phoenix iz Sesveta, Kimen iz Cresa, Well u sklopu Terma Tuhelj u Tuheljskim Toplicama, Borovnik iz Tisnog, Padova iz sastava rapskog Imperiala, Vitality Punta iz sastava malološinjske Jadranka Hoteli, Valamarovi hoteli Sanfior u Rapcu te Koralj na Krku, Turist u Varaždin, Kaštel Motovun u Motovunu te Iadera iz Punta Skala Resorta u Petrčanima kod Zadra i Hotel Iadera Zadar/Petrčane. (Hina)